Interesul Social, leacul miraculos pentru a te simiți iubit, încurajat și că aparții.


sursa foto: pagina de FB A Hygge-ish Life

În contextul pandemiei, mai mult ca oricând, îmi apare în minte acest citat: ”Există o lege conform căreia omul ar trebui să își iubească aproapele ca pe sine însuși. În câteva sute de ani ar trebui să fie la fel de firesc pentru omenire ca respirația sau mersul vertical; dar dacă nu va învăța această lecție, va pieri”, spunea Alfred Adler.

Alfred Adler a fost o figură centrală a psihologiei, un vizionar și unul dintre pionerii mișcării psihanalitice din Austria, de care s-a desprins mai tărziu și a pus bazele Psihologiei Individuale. Un pioner al egalității sociale, a introdus conceptul de Interes Social, idee, pe care, probabil, a prețuit-o cel mai mult. .

Considerat de Adler “un leac miraculos pentru omenire”, Interesul Social face referire la sentimentul de a aparține, de a avea grijă de nevoile proprii, în același timp a avea grijă și de nevoile celorlalți și în a găsi un echilibru între acestea două.

În centrul fiecărui individ se află un copil care vrea să fie iubit, încurajat și să simtă că aparține.

Sentimentul de a aparține este fundamental pentru a face față situațiilor pe care le întâmpinăm în viață și pentru supraviețuirea noastră, ca omenire. Se dezvoltă în cadrul familiei în care ne-am născut sau am crescut. Se referă la modul în care persoana și-a găsit locul în familie și cât de în siguranță s-a simțit.

Din nevoia firească de a ne găsi un loc și de a ne simți în siguranță, fiecare și-a creat propriul mecanism de funcționa în lumea în care a deschis ochii, care nu este nici bun, nici rău, este așa cum a fost de util să fie. Astfel, unii dintre noi am învățat cum să avem grijă de ceilalți și mai puțin sau deloc de propriile nevoi. Alții au învățat să aibă grijă de ei și mai puțin sau deloc de ceilalți.

Felul în care ne-am găsit locul în familia noastră și cât de în siguranță ne-am simțit, se păstrează pe toată durata vieții și se poate reflecta în toate sarcinile vieții: muncă (carieră și muncă), socialul (prietenii) și intimitatea (găsirea unui partener și construirea unei relații de lungă durată), spiritualitatea (relația cu Divinitatea) și relația cu sinele (imaginea pe care o avem despre noi).

Interesul Social poate fi dezvoltat și pe parcursul vieții. Orice zi poate fi potrivită pentru a-l practica sau pentru a-l învăța. Oricând poate fi un început bun. Am putea să începem prin a fi mai atenți la nevoile noastre sau mai atenți la nevoile celorlati, în funcție de cum s-a dezvoltat fiecare și să căutam echilibrul între cele două.

Exersarea Interesului Social ne poate ajuta să facem liniște în noi, să ne simțim conectați, să simțim că aparținem, că suntem semnificativi, că avem curaj, să ne simțim încurajați. Un nivel ridicat de interes social ne oferă resursele necesare pentru a face față dificultăților vieții, ne ajută să ne asumăm mai ușor responsabilități, să încercăm lucruri noi, să rezolvăm probleme, să interacționăm și să cooperăm cu ceilalți, să acceptăm și să înțelegem că este ok să facem alegeri greșite, că face parte din procesul vieții, să avem curajul de a fi imperfecți.