Să fim împreună prin interes social.


Sursa foto: unsplash

”Există o lege conform căreia omul ar trebui să își iubească aproapele că pe sine însuși. În câteva sute de ani ar trebui să fie la fel de firesc pentru omenire ca respirația sau mersul vertical; dar dacă nu vă învața această lecție, vă pieri”, spunea Alfred Adler. În contextul pandemeiei, mai mult că oricând, în tot apare în minte acest citat, care face referire la interesul social.

Interesul social s-ar traduce prin: a avea grijă de nevoile mele, în același timp să am grijă și de nevoile celorlalți. Face referire la sentiment de comuniune socială și empatie (“să vezi prin ochii celuilalt, să asculți cu urechile lui, să simți cu inima lui”). Se referă la un echilibru al tău cu tine și în relație cu cei din jur, care ne poate ajută să facem liniște în noi, să ne găsim acea scânteie interioară care să ne aducă împăcare, bucurie, conectare, sentimenul de a aparține, de a fi semnificativi și de avea curaj de a ne simți încurajați.

La nivel general, interesul social a fost prezent dintotdeauna, mai mult sau mai puțin, în funcție de epocile pe care le-a traversat omenirea. A fost definit și introdus de către Alfred Adler la începutul anilor 1900. Adler îl considera un leac miraculos pentru omenire.

Interesul social se învață în familia de origine și poate fi dezvoltat și pe parcursul vieții. Orice zi poate fi potrivită pentru a-l practica sau pentru a-l învăța. Oricând poate fi un început bun.

Daca ar fi să mă gândesc la exemple de interesul social, îmi apar în minte activități care pot să pară firești: să asculți muzica la căști, cu un volum adecvat, în spațiile publice, să ai înțelegere pentru colegul cu care te afli într-o ședință online și căruia i-a picat netul, să ajuți vecinul în vârstă cu cumpărăturile, să strângi după animalul de companie când îl scoți afară, să ții cont de nevoile partenerului/celor cu care locuiești, să ții cont de nevoile tale

Avem nevoie să simțim că aparținem, că avem un loc, că suntem egali cu familia, partenerul, grupul din care facem parte, ne ajută să facem față dificultăților vieții, să găsim resursele necesare pentru asta, să ne asumăm responsabilități și riscuri, să încercăm lucruri noi, să rezolvăm problemele, să interacționăm și să cooperăm cu ceilalți, să acceptăm și să înțelegem că este ok să facem alegeri greșite, că face parte din procesul vieții, să avem curajul de a fi imperfecți.