Cât de mare este o problemă mică?


Întâlnesc adesea în cabinetul meu, clienți care la prima întălnire mă întreabă dacă mai sunt și alții cu probleme asemănătoare, pentru că ei cred că ale lor sunt nesimnificative, nu merita să mergi în terapie cu așa ceva, alții au probleme mult mai grave.

Cât de mare este problema mea? M-am întrebat și eu când nu eram încă psihoterapeut și mă gândeam să apelez la unul…Suficient încât, la acel moment, mi-a dat viața peste cap și știam că singură nu pot să merg mai departe.

Există probleme pe care le poți rezolva singur, pot fi de moment sau le întâlnești mai rar și atunci știi ce să faci. Există probleme care persistă de-alungul vieții sau a unei părți din viață, care te încurcă să fii bine cu tine, la care nu găsești o rezolvare sau o explicație. La astfel de probleme poți să găsești rezolvări de moment sau de suprafață care iți pot fi de folos o perioadă, ca după un timp, să apară din nou, sub aceeași formă sau sub o alta formă.

Orice problemă are o rezolvare, după cum spune unul dintre mentorii mei: “orice este făcut cu mâna omului poate fi desfăcut de mâna omului.” Orice problemă pe care o ai este importantă. Răspunsul se află în a ne uita în ce mod te încurcă în viață de zi cu zi, în modul de a funcționa în cuplu, în familie, în relație cu ceilalți, de a te simți bine cu tine.

Viața în sine este terapeutică și te ajută să iți dezvolți instrumente potrivite pentru a trece prin provocările pe care le oferă. Pentru unii dintre noi, ne sunt suficiente instrumentele pe care le avem. Pentru alții nu, sau încă nu au învățat să le folosească pe deplin. Căci, viața este despre a ști cum să iți folosești instrumentele pe care le ai la îndemână și cum să iți făurești altele noi pentru a reuși, după cum concluziona o clientă într-o sesiune de terapie. Psihoterapia este despre viață și despre a vedea ce instrumente ai, cum le poți folosi și ce instrumente mai ai nevoie să iți dezvolți.