Îndrăgostirea nu este îndeajuns pentru o relație fericită


Putem avea credința că dacă ne îndrăgostim este îndeajuns și că asta presupune să ni se răspundă la fel. În mod firesc, când ne îndrăgostim ne imaginăm că vom avea o relație fericită până la adânci bătrâneți. Când nu ni se răspunde la fel, când relația se termină brusc sau durează o perioadă, putem rămâne cu impresia că este ceva în neregulă cu noi și suferința poate fi și mai mare.

Ne îndrăgostim de tiparul de bărbat sau de femeie care ne este familiar, adică cu care am crescut. Ne-am uitat la tata/la mama ori la figura paternă/maternă cu care am crescut, la bărbații/femeile cu rol de model în viață noastră de copil. Ne-am format observații memorabile, care au devenit credințele noastre despre cum sunt femeile și cum sunt bărbații. Suficient încât să recunoaștem din prima secundă tiparul cu care am crescut, de care în mod automat ne îndrăgostim sau ne simțim foarte atrase/atrași.

Sa fii atras/atrasă de ce ne este familiar nu este greșit sau rău. Ne poate atrage orice ne este famliar. Poate fi mirosul unui parfum sau al unei prajituri, un anumit obiect, un anumit tipar al unui tapet sau covor, orice care a facut partea din consmosul in care am deschis ochii si ne-am trăit copilăria.

Modul în care ne conectăm acel bărbat sau la acea femeie ne poate încurca. Te poti conecta de la nivelul copilului de 6 ani (o cifră simbolică), care poartă neliniști, neîmpliniri, suferințe și chiar traume. Adică intri pe pilotul automat al copilului. Copilul preia conducerea mașinii vieții tale: a ceea ce simți, gândești, spui și faci. Tu, adultul, nu mai ești în control sau ai control limitat. Copilul nu cunoaște regulile de circulație, ruta, destinația și nici nu are carnet de conducere. Când te conectezi de la acet nivel, te conectezi cu imaginea mamei sau tatălui pe care o regăsești în cel sau cea care te atrage. Pornești cu așteptarea să iți fie împlinite nevoile ramase neîmplinite în copilărie, să plătești polițe restante mamei sau tatălui, să îți împlinești promisiuni făcute că atunci când vei fi mare vei face mai bine sau altfel.

Când te conectezi la nivelul adultului cu vârstă din buletin, ești conștient/ă de nevoile tale, știi cum să le împlinești fară să depinzi de un bărbat sau o femeie. Iar atunci când îl/o întâlnești poți să iți dai seama dacă este potrivit/ă pentru tine, ca adult. Astfel, poți să mai reduci din posibila suferință dacă lucrurile nu se aseaza după așteptările tale.

Din acest motiv îndrăgostirea nu iți garantează o relație de lungă durată sau o relație și nici fericirea în ea.