Ce este psihoterapia

Psihoterapia este un proces unic și „magic”, în același timp.  Este unic pentru că variază în funcție de personalitatea psihoterapeutului, de cea a clientului și de problemele pe care le are. Este „magic” pentru că tehnicile folosite pot părea simple, însă pot avea efecte uimitoare. 

Psihoterapia poate fi privită că un „dans” între psihoteraput și client, în care colaborarea ta este foarte importantă. Reușita psihoterapiei implică un efort susținut din partea ta, de cât de dispus ești să fii sincer cu tine, de dorința de a depăși situația prin care treci și de cât de pregătit te simți. Este important să știi că procesul psihoterapeutic se continuă și dincolo de cabinet, prin sarcinile sau temele de gândire pe care este posibil să le recomand. 

Procesul psihoterapeutic poate aduce la suprafață stări neplăcute sau emoții dureroase cum ar fi vinovăție, furie, tristețe, frustrare, neputință.  Ai răbadare cu tine! În unele zile poate fi mai greu, în altele mai ușor.

Este important ca de la început să stabilim împreună scopurile comune ale terapiei, pe care le vom revizui pe parcurs. Procesul terapeutic presupune să cunosc aspecte legate de istoria personală pentru a contura o imagine cât mai clară despre influențele pe care persoanele și evenimentele au condus la situația actuală. Vom explora împreună cum este în prezent și cum faci față situației. Vom identifica căile potrivite pentru tine, să te ajute să iei deciziile care să iți convină și să găsiți cai de rezolvare a problemelor. 

Psihoterapia adleriană este o abordare ce se adaptează necesităților și stilului vieții clientului, astfel încât numărul ședințelor variază și nu se poate spune că este de lungă durată sau scurtă durată.

Psihoterapia are multe beneficii. Te poate ajuta să te simți mai bine cu tine, să înțelegi aspecte din viața ta față de care ai întrebări, să îmbunătățească relația cu membrii familiei sau cei din jur, poate să aducă vindecare în trecutul tău, echilibru și liniște în prezent, claritate asupra imaginii de viitor, soluționare problemelor cu care te confrunți.