Psihologia adleriană

Begründer der Individualpsychologie.

Psihologia adleriană o formă de intervenție psihologică dezvoltată de către dr. Alfred Adler, medic austriac, considerat părintele psihologiei individuale, de unde își are numele. Alfred Adler a fost o figură centrală în psihologie, primul care a adus o nouă viziune asupra personalității umane, punând accent pe importanța conexiunilor sociale în viața persoanei, abordând omul din punct de vedere holistic, în toate ariile vieții sale.

Alferd Adler a identificat 3 sarcini sociale fundamentale, denumite sarcini ale vieții, la  care fiecare trebuie să se adapteze și să găsească soluții pentru o viață echilibrată: muncă (carieră și muncă), socialul (prietenii) și intimitatea (găsirea unui partener și construirea unei relații de lungă durată). Mai târziu au fost adăugate două sarcini ale vieții, de către alți teoreticieni: spiritualitatea (relația cu Divinitatea) si relația cu sinele.

Psihoterapia adleriană este o psihoterapie a încurajării și a utilului.  În cadrul procesului psihoterapeutic se pune accent pe calități, nu pe trăsăturile care sunt considerate a fi „defecte”. Clientul este privit în contextul în care își trăiește viața, cum sunt relațiile cu cei din jurul său și cum și-a găsit locul său în lume. Pacientul este încurajat și susținut de psihoterapeut. 

Psihoterapia adleriană începe prin examinarea stilului de viață a clientului, a ideilor care interferează cu creșterea și a scopurilor neconstructive care pot să încurce în viață. Procesul psihoterapeutic presupune înțelegerea situației prin care trece clientul și apoi orientarea spre schimbare. Pacientul este încurajat să se cunoască mai bine, ideile care pot să încurce în viață sunt puse la îndoială și este îndrumat către implicare în toate sarcinile vieții și angajare socială. Pacientul este apoi ghidat în direcția dezvoltării sentimentului mai puternic de apartenență și a creșterii interesului social. Eficiența procesului psihoterapeutic ține de colaborarea și implicarea atât a clientului, cât și a psihoterapeutului. 

Mai important decât ceea ce ai, este ce faci cu ceea ce ai.” Alfred Adler.