Psihologia adleriană

Begründer der Individualpsychologie.

Alfred Adler a pus bazele școlii de psihologie individuală (denumită ulterior psihologie adleriană), în urma desprinderii de școala psihanalistă a lui Freud.  

Adler a fost primul care a adus o nouă viziune asupra personalității umane, punând accent pe importanța conexiunilor sociale în viața persoanei, abordând omul din punct de vedere holistic, în toate ariile vieții sale.

Adler a identificat 3 sarcini sociale fundamentale, denumite sarcini ale vieții, la  care fiecare trebuie să se adapteze și să găsească soluții pentru o viață echilibrată. 

– muncă (carieră și muncă)

– socialul (prietenii)

– intimitatea (găsirea unui partener și construirea unei relații de lungă durată)

 Mai târziu au fost adăugate două sarcini ale vieții, de către alți teoreticieni:

– spiritualitatea (relația cu Divinitatea)

– relația cu sinele 

Psihoterapia adleriană 

Psihoterapia adleriană este o psihoterapie a încurajării.  În cadrul proceslui psihoterapeutic se pune accent pe calități, nu pe trăsăturile care sunt considerate a fi „defecte”. Clientul este privit în contextul în care își trăiește viața, cum sunt relațiile cu cei din jurul său și cum și-a găsit locul sau în lume. Pacientul este încurajat și susținut de psihoterapeut. 

Psihoterapie adleriană începe prin examinarea stilului de viață a clientului, a ideilor greșite și a scopurilor neconstructive, care pot să încurce în viață.

Procesul psihoterapeutic presupune înțelegerea situației prin care trece clientul și apoi orientarea spre schimbare. Pacientul este încurajat să se cunoască mai bine, ideile care pot să încurce în viață sunt puse la îndoială și este îndrumat către implicare în toate sarcinile vieții și angajare socială. Pacientul este apoi ghidat în direcția dezvoltării sentimentului mai puternic de apartenență și a creșterii interesului social. Eficiența procesului psihoterapeutic ține de colaborarea și implicarea atât a clientului, cât și a psihoterapeutului. 

În cadrul psihoterapiei, accentul este pus pe modul în care clientul privește și se raportează la experiențele sale, decât la experiențele în sine. Psihologia adleriană pune accent pe creativitatea oamenilor, pe puterea de decizie asupra propriei vieți și nu pe faptul că sunt victime istoriei personale. 

Mai important decât ceea ce ai, este ce faci cu ceea ce ai.” Alfred Adler.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close