Ce să discuți cu copilul despre sex în funcție de vârstă?


Ca educația sexuală să fie făcută într-un mod sănătos (este valabil pentru educația copilului, în general) este important ca părinții să cunoască informații despre dezvoltarea copilului, pe etape de vârstă.

0-2 ani

Este etapa de debut în viață de părinte. În aceasta etapă, copilul va trece prin multe schimbări, într-un ritm rapid. Pe măsură ce bebelușii cresc, vor fi capabili să facă din ce în ce mai multe: să recunoască oamenii, să țină lucruri, să se ridice, să se târască, să stea în picioare, să meargă. Este perioada când sunt foarte curioși și au nevoie să exploreze mediul în care se află. De asemenea, încep să experimenteze emoții și să învețe despre ele.

În aceasta perioadă, copilul are nevoie că părintele să îl ajute să își înțeleagă emoțiile și corpul. Astfel, copilul are nevoie să învețe:

• corpul lor este privat

• numele corecte ale corpului lor, inclusiv ale organelor genitale; îi va ajuta să își creeze o imagine corectă și sănătoasă despre sine și corpul lor, va dezvolta o relație de încredere cu părinții;

• este important să se poată juca cât de des se poate cu copiii de vârsta lor; s-ar putea să nu interacționeze cu ei imediat, dar este în regulă, are nevoie de timp și de exercițiu; să învețe să se joace cu alți copii îl vă ajuta să dezvolte relații sănătoase ca adult.

• diferența dintre un bărbat și o femeie

3-4 ani

Este etapa gândirii. Pe măsură ce cresc, știu ce le place și ce nu le place. Își cunosc mai bine emoțiile și pot să le stăpânească cu mai multa ușurință. Copilul este foarte atent la ce spun și ce fac părinții și le imită comportamentul.

În aceasta perioadă este foarte important să învețe:

• cum se numesc părțile corpului, inclusiv organele genitale și denumirile lor corecte (penis, testicule, scrot, anus, vulva, labii, vagin, clitoris, uter și ovare). Cunoașterea denumirilor corecte ajută copilul să își creeze o imagine corectă și pozitivă despre corpul său și despre sine, să își dezvolte încrederea în el. Ajută la dezvoltarea unei relații sănătoase intre părinte și copil, bazată pe încredere și comunicare. Denumirile organelor genitale ca: păsărică, puță, cocoș, cuc, etc., îi va transmite copilului la nivel inconștient sentimentul de rușine, de disconfort.

• un copil care are formată o imagine sănătoasă despre corpul său, care are încredere în sine și care are o relație sănătoasă cu părinții săi, se va adresa părinților sau altui adult de încredere în cazul unui abuz sexual. Un copil căruia i-au fost induse sentimente de rușine sau disconfort față de corpul său, cu încredere scăzută în sine, va avea tendința să ascundă sau nu va putea spune dacă este abuzat sexual.

5-6 ani

Este etapa când copilul își conturează propria identitate și înțelege modul în care se încadrează în lume.

Copilul înțelege mai multe despre părțile corpului și despre ceea ce fac însă, este posibil să nu aibă o imagine completă și corectă. De exemplu, la aceasta vârstă, copiii pot să creadă că ceea ce mănâncă fetele merge în același loc une se dezvoltă bebelușul sau urina și fecalele se elimină prin același loc. Asigurați-vă că le oferiți explicații clare.

Este o etapă potrivită de a începe să purtați conversații despre sexualitate și sănătate sexuală. Dacă nu discutați despre aceste subiecte, îi veți transmite copilului că despre asta nu ar trebui să discute cu părinții. Atunci, este posibil să vorbească cu oricine altcineva și să creadă orice poveste aude. Oferiți-le informații adaptate vârstei despre părțile corpului lor și despre cum sunt făcuți copiii. Daca nu știți cum să le vorbiți și ce să le spuneți, exista cărți pentru copii, care vă pot ajuta: https://suntpitic.ro/6-carti-care-ii-ajuta-pe-parinti-sa-le-vorbeasca-copiilor-despre-sex/

În aceasta perioadă este foarte important să învețe:

• informații despre corpul lor (incluiv organele genitale) descrise mai sus, la categoria de vârstă 3-4 ani

• că trupul lor este doar al lor și nimeni nu poate să îl atingă, să îl privească fară acordul lor. Învățați copilul că nu este ok dacă cineva îi cere să îi privească sau să îi atingă părțile intime.

• că nu este ok să păstreze secret dacă cineva l-a atins într-un mod în care nu s-a simțit confortabil, rușinat și că întotdeauna trebuie să vă spună când se întâmplă acest lucru. Asta îi va ajuta să facă diferența dintre atingerile care sunt permise și atingerile care nu sunt permise.

• cum are loc reproducerea (aici vă puteți ghida după cărțile recomandate mai sus)

• informații de bază despre pubertate

• să nu culeagă de pe jos obiecte ca prezervative sau serigi. În aceasta etapă este important să învețe să nu culeagă de pe jos orice obiect despre care nu știe ce este sau care i se pare periculos.

7-9 ani

Este etapa în care copiii pot învăța despre emoții și dezvoltare emoțională, când devin mai independenți, își înțeleg locul în lume mai bine și pe al altora în lumea lor. În aceasta etapă, copilul primește informații de peste tot: familie, profesori, colegi, prieteni, mass-media. Este important să corectați informațiile greșite. În continuare sunt importante discuțiile despre educație sexuală, sexualitate și relații; îl învață să vină către părinte pentru a afla informații.

Pentru unii copii, în special pentru fete, este perioada când poate debuta pubertatea. Oferiți-i copilului informații despre corpul său și despre pubertate cum ar fi despre menstruație și emisii nocturne. Îl va ajuta să înțeleagă că este o perioada firească prin care trece. Apelați la materiale specializate sau la un specialist daca nu știți cum și ce să îi vorbiți despre pubertate.

Iată două exemple:

Menstruație : cândva, în timpul pubertății, corpul unei femei începe să elibereze un ovul din ovarele lor în fiecare lună. Dacă acest ovul este fertilizat de un spermatoziod, acesta devine un copil. Pentru a se pregăti pentru ovulul fertilizat, uterul construiește o căptușeală groasă de sânge și țesut. Această căptușeală este locul în care ovulul fertilizat ar deveni un copil. Dacă ovulul nu este fertilizat de spermă, ovulul și mucoasa uterului părăsesc corpul prin vagin ( menstruație ) și ciclul începe din nou.

Emisii nocturne (vise umede): Acestea încep când testiculele încep să producă spermă. În unele nopți, când o persoană doarme, spermă suplimentară iese din penis. Cantitatea mică de material seminal care iese, va lăsa un loc umed pe pijamale sau pe cearșafurile de pat. Unii oameni au vise umede, iar alții nu. Visele umede se termină de obicei mai târziu în pubertate.

Rămân valabile toate celelalte îndrumări pentru categoria 5-6 ani.

10-12 ani

Este etapa de preadolescență. În aceasta etapă, copilul începe să fie conștient și interesat de aspectele sexuale ale vieții lui. Copii, în aceasta etapă de vârstă, pun multe întrebări și sunt foarte curioși în aceasta privință. Este o etapă în care se face trecerea de la copil la preadolescent, drept urmare, corpul trece prin schimbări hormonale. Din aceasta cauză, este posibil să fie mai sensibil și să aibă schimbări bruște de dispoziție și plâns facil.

Pe măsură ce intră în adolescență, crește importanța pe care o acordă prietenilor și cercului de prieteni și sunt mai predispuși să se adreseze lor pentru informații și răspunsuri. A menține o relație cu copilul bazată pe încredere, comunicare și încurajare, ajută copiii să vină spre părinți ori de câte ori au întrebări. Ca părinți, este de dorit să vă asigurați că copilul primește informații corecte pentru a lua decizii sănătoase.

În aceasta etapă, copii ar trebui să cunoască toate informațiile necesare să le știe în etapele 0-9 ani, plus:

• informații despre pubertate

• informații despre bolile cu transmitere sexuală și sarcină

• modul în care mass-media, social-media, jocurile, pot să influențeze imaginea despre propriul corp și despre corpul altor persoane (ex.: ideal de frumusețe, ideal de kilograme, standarde impuse de societate despre corp și expunerea lui în diverse medii)

faptul că a fi adolescent NU înseamă să fii activ sexual

13-15 ani

Copiii devin acum adolescenți, etapa caracterizată de multe transformări într-un ritm rapid. În această etapă este important să fii un adult de încredere, adică copilul să se simtă confortabil să vină spre tine, să se simtă respectat și ascultat. Relația părinte copil bazată pe încredere începe când copilul se naște și se dezvoltă pe parcurs. Ea trebuie să împlinească cele 4 nevoi emoționale de bază: conectat, contez, capabil și curaj. Dacă nu ai construită o astfel de relație cu copilul tău, un specialist te poate ajuta.

În aceasta perioada de vârstă, este important ca copilul să cunoască toate informațiile necesare etapelor de vârstă 0-12 ani, plus:

• informații mai detaliate despre menstruație și emisii nocturne (inclusiv că sunt sănătoase și firești)

• cum să pună la îndoială informațiile venite din mass-media și social-media despre percepția asupra standadelor legate de corp și aspect fizic

că este în regulă și firesc să NU fie activi sexual

• informații despre metode de contracepție, inclusiv contracepție de urgență

• informații despre bolile cu transmitere sexuală și practici sexuale sigure

• legătura dintre consumul de alcool, droguri și luarea deciziilor, inclusiv de a fi activi sexual

• diferența dintre relații sănătoase și relații nesănătoase (toxice)

• despre exprimarea consințămantului, incluzând tehnici de negociere și refuz

• abilitați de relaționare, cum ar fi: cum să încheie o relație

16-18 ani

Copilul tău este pe cale să devină un adult. Este o perioada importantă și plina de provocări, pe măsură ce învață să facă față așteptărilor și sarcinilor legate de școală, prieteni și adulții din jurul lor. În continuare este important să menții o relație de încredere cu copilul tău, așa cum am descris-o la categoria de vârstă de mai sus (13-15 ani).

În aceasta perioadă de vârstă, este important ca copilul să cunoască toate informațiile necesare etapelor de vârstă 0-15 ani plus cele descrise la etapa de vârstă 13-15 ani, pe care o să le redau și aici:

• informații mai detaliate despre menstruație și emisii nocturne (inclusiv că sunt sănătoase și firești)

• cum să puna la îndoială informațiile venite din mass-media și social-media despre percepția asupra standadelor legate de corp și aspect fizic

că este în regula și firesc să NU fie activi sexual

• informații despre metode de contracepție, inclusiv contracepție de urgență

• informații despre bolile cu transmitere sexuală și practici sexuale sigure

• legătura dintre consumul de alcool, droguri și luarea deciziilor, inclusiv de a fi activi sexual

• diferența dintre relații sănătoase și relații nesănătoase (toxice

• despre exprimarea consimțământului, incluzând tehnici de negociere și refuz

abilități de relaționare, cum ar fi: cum să încheie o relație

Citiți și despre Ce este educația sexuală și cum este indicat să discutăm cu copilul despre asta?

Un gând despre „Ce să discuți cu copilul despre sex în funcție de vârstă?

Comentariile sunt închise.