Ce este educația sexuală și cum este indicat să discutăm cu copilul despre asta?


Educația sexuală este modul prin care copilul capătă informatiii, este ajutat să își dezvolte și să își întărească abilitați necesare în viața de adult, care îl pot ajuta să ia decizii sănătoase în ceea ce privește alegerea unui partener, relațiile intime, sexualitatea, sănătatea emoțională și fizică .

Educația sexuală nu încurajează copiii și adolescenții să facă sex.

Ce cuprinde educația sexuală?

Informații despre corp și dezvoltarea lui

• cunoașterea denumirii părților corpului, inclusiv a organelor genitale și funcțiile lor

• elemente de bază ale reproducerii, în funcție de nivelul de înțelegere și de vârstă

• diferențele dintre bărbați și femei

• pubertate, menstruație, vise umede (ejaculări spontane nocturne)

• măsurile de contracepție, sărcina și boli cu transmitere sexuală

Intimitate

• ce înseamnă intimitatea

• comportament adecvat în public, limite sănătoase în a-ți expune corpul în relație cu ceilalți

• confidențialitatea legată de aspectele ce țin de corp

• limite legate de nuditate în relație cu ceilalți

• informații despre ceea ce se poate discuta sau nu în public, legat de intimitate

Sănătatea emoțională

• dezvoltarea încrederii în sine și a unei imagini pozitive despre corpul copilului

• cum să dezvolte relații sănătoase (diferența dintre o relație sănătoasă și o relație nesănătoasă)

• informații despre identitatea de gen (heterosexuali, homosexuali, bisexuali)

Siguranță și protecție

• cum să folosească computerul și alte device-uri în siguranță (reguli legate de discuțiile cu necunoscuții și împărtășirea informațiilor și pozelor personale)

• siguranța personală în raport cu ceilalți (cum să recunoască și să se protejeze de un abuz sexual)

• modul în care mass-media poate influența imaginea generală despre corp, nuditate și sexualitate

Cum discuți cu copilul despre sex?

Este foarte important că părinții să știe:

1. Așa cum tonul face muzica, atitudinea părinților despre orice subiect din viața asta, exprimată verbal sau nu, va avea un impact asupra copilului și îl va influența. Asta include și atitudinea despre subiectele menționate mai sus, care fac parte din educația sexuală. De exemplu, dacă părintele nu este confortabil cu propriul corp, are o imagine distorsionată/nesănătoasă despre sine, intimitate, despre propria sexualitate sau despre ce repezinta sexul, îi va transmite copilului același tip de atitudine. Astfel, este posibil ca copilul să întâmpine aceleași dificultăți sau dificultăți similare, în viața sa de adult. O atitudine sănătoasă va ajuta copilul să crească într-un mod sănătos.

2. Copilul nu trebuie să știe nimic despre viață sexuală a părinților.

3. Discuția despre sex trebuie să aibă loc atunci când copilul vă întrebă despre asta. Este posibil să afle de la scoală, de la prieteni sau de pe net, și, daca există o relație de încredere intre părinte și copil, el vă va povesti sau vă va întreba.

Știți reclama la uleiul de masiline virgin, când fetița își întreabă mama ce înseamnă virgin, mama nu își da seama că fetița se refera la ulei și îi dă un alt răspuns? :)) Înainte de a oferi un răspuns, întrebați copilul ce știe despre asta. În funcție de ce vă spune, puteți să oferiți un răspuns cu informații corecte, adaptate vârstei și nivelului de înțelegere. Oricum, este foarte posibil ca o primă curiozitate a copilului este să fie cum s-a născut și mai tărziu, când intră în colectivitate și crește mai mare să vină întrebările despre sex.

4. Când copilul vă întreabă/are curiozități despre sex, păstrați-vă calmul. NU îl certați, rușinați, sau pedepsiți. Amintiți-vă să îl întrebați ce știe despre ce a auzit/aflat. Aminti-vă că educația sexuală este o parte a educației pe care oricine trebuie să o aibă, că unul dintre rolurile părintelui este să îl pregătească pe copil pentru viață, să devină un adult sănătos emoțional și fizic.

5. NU vă mințiți copilul. NU îi oferiți informații distorsionate despre realitate, cum că barza aduce copii, copiii se nasc prin buric, și mai sunt. Dacă nu știți ce să spuneți pe moment, este un moment nepotrivit, v-a luat pe nepregătite sau nu cunoașteți suficiente informații despre ce vă întreabă, un răspuns potrivit ar fi că veți vorbi mai târziu despre asta, dar să vă țineți de cuvânt. În acest timp, documentați-vă din surse sigure și serioase, discutați cu un specialist și apoi răspundeți la întrebările/curiozitățile copilului.

6. Dezvoltatți o relație de încredere cu copilul. Astfel, el va veni spre voi când va avea astfel de întrebări, când va întâmpină orice dificultate în viață să sau când va fi expus unui pericol. Majoritatea abuzurilor sexuale au loc asupra copiilor care nu au dezvoltat cu părinții o relație de încredere, care au un sentiment profund de descurajare, care nu au fost învățați ce sunt limitele sănătoase și cum să se apere. În majoritatea cazurilor, abuzatorii sunt din familie, rude, prieteni, cunoștinte apropiate.

Citiți și despre Ce să discuți cu copilul despre sex în funcție de vârstă?

Un gând despre „Ce este educația sexuală și cum este indicat să discutăm cu copilul despre asta?

Comentariile sunt închise.